Povratak javnih beležnika

Bez autora
Apr 18 2012

Javno beležništvo, koje postoji u većini evropskih država i vratiće se posle gotovo 70 godina u Srbiju. Budući notari će imati dobru zaradu, ali pored efikasnosti i znanja koje moraju da pokažu, čeka ih velika odgovornost. Notari će biti lica od javnog poverenja, lica sa ovlašćenjima sudskih organa. Oni će voditi ostavinske postupke, overavaće odgovarajuće isprave, ugovore, zaveštanja.To će biti služba koja će u profesionalnom smislu, predstavljati najviši nivo pravnika. Samim tim je neophodno i visoko obrazovanje tih lica, pa je i predviđen težak ispit.

Povratak javnih beležnikaJavni beležnici u Srbiji posle 70 godina ponovo počinju sa radom od 1. septembra. Pre nego što dođu do prve zarade, moraće da ulože od 5.000 do 10.000 evra u pokretanje svog posla.

Javno beležništvo, koje postoji u većini evropskih država i vratiće se posle gotovo 70 godina u Srbiju. Budući notari će imati dobru zaradu, ali pored efikasnosti i znanja koje moraju da pokažu, čeka ih velika odgovornost.

Advokat Radica Kostadinović iz Beograda već nekoliko meseci priprema se za polaganje javno-beležničkog ispita koji će se održati početkom maja.

Kostadinovićeva kaže da se advokaturom bavi već dugo, i zato smatra da joj polaganje tog ispita predstavlja jedan izazov.

"To je nešto novo kod nas, iako u okruženju svuda postoji, i prosto želim da se i u tome oprobam", objašnjava Kostadinovićeva.

Profesor Pravnog fakulteta Oliver Antić smatra da je potrebno da budući notari budu elita pravne službe koja će u jednom delu poslova zameniti sudske organe.

Prema rečima profesora Antića, koji je član Komisije Ministarstva pravde za javno-beležnički ispit, notari će biti lica od javnog poverenja, lica sa ovlašćenjima sudskih organa.

"Oni će voditi ostavinske postupke, overavaće odgovarajuće isprave, ugovore, zaveštanja", objašnjava Antić.

Kako dodaje biće to služba koja će u profesionalnom smislu, predstavljati najviši nivo pravnika. "Samim tim je neophodno i visoko obrazovanje tih lica, pa je i predviđen težak ispit", ističe Antić.

Da bi opremio kancelariju, javnog beležnika čekaju veliki troškovi.

Kako objašnjava Kostadinovićeva, koja je kandidat za budućeg notara, poznato je da treba uložiti velika sredstva, ali ona očekuje da će se to isplatiti.

Stručnjaci tvrde da će oživljavanjem javnog beležništva u pravnom sistemu Srbije, shodno nedavno usvojenom zakonu, biti uspostavljena pravna sigurnost naročito u prometu nekretnina.

Biće znatno skraćeno trajanje postupaka koji su sada u nadležnosti suda, i onemogućeno pranje novca, a država će moći efikasnije da naplati porez.

Prema rečima Jelice Pajović, pomoćnika ministra pravde, imenovanje prvih 100 javnih beležnika očekuje se u septembru ove godine, dok se pun kapacitet javno-beležničke službe očekuje naredne godine.

"Kada kapacitet javno-beležničke službe bude pun, očekuje se rasterećenje sudova u delu nadležnosti u vezi sa javno-beležničkom delatnošću", objašnjava Pajovićeva.

Do 1. septembra Ministarstvo pravde propisaće tarife za rad notara i tada će se tačno znati koliko će koja usluga koštati.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik